Help de energietransitie een handje

Help de energietransitie een handje

Energie speelt een centrale rol in ons dagelijks leven. Met de toename van duurzame energiebronnen wordt ons stroomnet soms overbelast. Dit gebeurt vooral tijdens piekuren. Een thuisaccu kan dan uitkomst bieden. Met deze technologie haal je stroom uit het net als het aanbod hoog is en de vraag laag. Zo helpt een thuisaccu om het stroomnet te stabiliseren. Wanneer veel mensen zonnepanelen gebruiken, kan het net overvol raken op zonnige dagen. Hier komt de thuisaccu weer van pas door overtollige energie op te slaan. Zo draag je bij aan een beter en stabiel energienetwerk. Het mooie van thuisaccu's is dat ze niet alleen het net ontlasten. Ze zorgen ook dat je zelf minder afhankelijk bent van externe stroomvoorziening.

Voordelen van een thuisaccu

Het hebben van een thuisaccu brengt meerdere voordelen met zich mee. Enerzijds ondersteun je het elektriciteitsnet. Anderzijds is het financieel aantrekkelijk. Stroom afnemen tijdens piekmomenten kan soms geld opleveren. Energieleveranciers bieden vaak tarieven die variëren per uur. Tijdens uren met een lage vraag, is stroom goedkoper of zelfs winstgevend om af te nemen. Jouw thuisaccu slaat deze goedkope energie op. Later gebruik je deze energie als de prijzen hoger zijn. Dit principe heet 'peak shaving'. Het zorgt ervoor dat je bespaart op je energierekening. Het mooie is dat je tegelijkertijd een steentje bijdraagt aan een groenere wereld. 

Alternatieven voor een thuisaccu

Naast thuisaccu's zijn er andere manieren om bij te dragen aan de energietransitie. Denk aan het installeren van zonnepanelen of een warmtepomp. Deze technologieën verlagen je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Kleine veranderingen in je levensstijl kunnen ook impact hebben. Zoals minder water gebruiken of ledverlichting installeren. Een andere effectieve manier is het kiezen van de beste laadpaal thuis voor je elektrische auto. Dit vermindert de belasting op het net tijdens piekuren. Bovendien draag je bij aan de vermindering van CO2-uitstoot. Elke stap, hoe klein ook, helpt in de overgang naar een duurzamere toekomst.


Bekijk ook laadpaal Breda!